Meduza mala...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kto má prednosť: chodec idúci na zelenú, alebo rútiaca sa sanitka?

Dnes som bola svedkom udalosti, ktorú vodiči sanitiek zažívajú každonenne. A to aj kvôli ľuďom, ktorí vystupujú v mojom príbehu.

Je piatok, päť hodín poobede. V meste je najväčšia premávka. Ľudia sa vracajú z práce domov. Iní odchádzajú na víkend von z mesta. Cesty sú preplnené. Nervózni vodiči sa snažia čo najskôr dostať do svojho cieľa. Chodci kráčajú alebo čakajú na autobusy.  Ja sa nachádzam práve v jednom z nich. Sedím a pozorujem okolie.

UIUIUIUIU.... zbystrila som sluch.  Odkiaľ sa to šíri? Z autobusu toho moc veľa nevidím. Rýchlo mi prebehne myšlienka o človeku, ktorý bojuje o život, o zachranároch robiacich masáž srdca. Sanitka húka. Zvuk je intenzívnejší. Prichádza zozadu. Autobusár pohotovo zareagoval. Zastal, tak aby nás mohla sanitka predbehnúť.  Nezávislý pozorovateľ by mohol povedať, že všetko naokolo zamrzlo, akonáhle ľudia začuli zvuk sanitky. Autá spomaľujú, odbáčajú na kraj, zastavia. A čo chodci ?

Majú najlepšiu pozíciu. Nie sú uzavretí v priestor auta, či autobusu. Počujú zretelnejšie. Môžu rýchlejšie identifikovať odkiaľ sa blíži sanitka. Pokiaľ im vo výhľade nezavadzajú budovy, uvidia auto záchrannej služby už z diaľky. Človek by povedal, že chodci to majú najľahšie. Veď sú na chodníku, veď nezavadzajú.

POZOR! " veď ja som predsa ´Pán chodec´ . Konečne mi svieti zelená na semafore. Teraz je môj čas. Rýchlo, rýchlo, ja mám zelenú. Ja som v práve. Ja tu nebudem čakať daľšie minúty, kým mi tá mašina znovu umožní prejsť cez cestu. Sanitka ? Veď stihnem prebehnúť."

Túto myšlienku mal možno aj ten nešťastník v sanitke. Už máte predstavu ako to celé skončilo? Sanitka musela viditeľne spomaliť. Pani v koženom kabátiku, muž s aktovkovkou  mali vytúženú ZELENÚ.  

Koľko krát sa tento obraz naskytne pánovi šoférovi sanitky počas jedného výjazdu? Ďaľšie sekundy vyhodené do vetra. Sekundy, ktoré môžu rozhodovať o živote a smrti.

 

 

 


Čo život priniesol... | stály odkaz

Komentáre

  1. :-()
    Chodec... pokiaľ nebude ležať on v tej sanitke...keď v nej bude ležať a sanitka bude uháňať po meste do najbližšej nemocnice a zrazu skočí sanitke do cesty nejaký pán s kufríkom... potom to tomu chodcovi dôjde... sekundy budú večné a on... bude čakať ... .
    publikované: 26.04.2008 09:49:02 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. soferovi sanitky sa takyto pohlad naskytne kazdy den...
    a to nie len od chodcov ale aj od "ohladuplnych" vodicov...
    publikované: 26.04.2008 15:36:47 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  3. chodcom a polovodičom ...
    všetcia máme na tomto svete niekoho radi. nikdy však nevieme či tá ambulancia neponáhľa ku človeku , ktorého poznáme a jeho prítomnosť na tomto svete by nám možno aj chýbala.
    publikované: 19.07.2009 23:42:43 | autor: vodič (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014